RADIONICA CAMERA OBSCURA / TRAGOVI SUNCA

SOS Silba Off Season organizira još jednu radionicu na principu DIY filozofije, a pošto nam je sunce sve jače, krenut ćemo dokumentirati njegove tragove!

Danas kada se susrećemo sa sofisticiranom optikom i kompliciranim foto objektivima, činjenica da nam je za izradu objektiva kod camere obscure dovoljna limenka i šivaća igla, zaista zvuči pomalo nemoguće.
Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka.
Ako u limenku postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobiti ćemo fotografiju.

U sklopu ove radionice mi ćemo izraditi nekoliko jednostavnih camera obscura i postaviti ih na razne lokacije na otoku Silbi, te će one cijelo ljeto dokumentirati sunce, a na kraju ljeta ćemo od nastalih fotografija napraviti izložbu.

Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom. 2014. godine pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje “fotoaparate” i sama razvija nastale fotografije.

Za sve informacije i prijave na radionicu obratite se na mail: info@silba-environment-art.hr