S.O.S. JESEN NA SILBI

Jesen je stigla, a s njome stižu i izvasezonske aktivnosti organizacije SEA Silba Environment Art po zajedničkim nazivnikom SOS Silba off Season. Silba off Season programska je platforma koja okuplja različite umjetničke, edukativne i ekološke aktivnosti na otoku Silbi izvan turističke sezone namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka koje provodi organizacija Silba Environemnt Art u suradnji sa lokalnim i nacionalnim instituacijama, organizacijama, inicijativama i pojedincima.

Protekli tjedan zajedno s Akademijom primjenjene umjetnosti u Rijeci i Umjetničkom akademijom u Splitu organizirali smo umjetničku koloniju na Silbi pod nazivom Zimmer is our Gallery. Desetak studenata pod mentorstvom profesora i umjetnika Petre Mrše, Eliana Otta i Gabriel Hensche radili su site-specific umjetničke projekte na otoku, a završne prezentacije imali su u četvrtak, 27. rujna, tako što su napravili privremene galerijske projekte u privatnim kućama lokalnog stanovništva.

Ove jeseni produžili smo naše aktivnosti i na kopno, gdje smo u Zadru, u petak, 28. rujna, u sklopu Kalibar bestivala, urednici prvih otočkih novina CRTICE S OTOKA, Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Nora Verde predstavili njihov prvi broj i najavili zimski broj koji ćemo, zajedno s otočkim stanovništvom na Silbi izraditi početkom iduće godine, a u planu su prvi brojevi otočkih novina i na otocima Olibu i Zlarinu u 2019. godini.

Organizator ovog projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, partneri na projektu CRTICE S OTOKA su savez udruga Clubture te udruge SOL i ZaPis, a projekt se provodi kroz platformu Clubture, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilog društva (kroz projekt Centri znanja), Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Zadra.

U prvom tjednu listopada radimo treću po redu radionicu suhozidnje gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #3, već tradicionalno u suradnji s udrugom Dragodid, a ovogodišnji voditelji radionice su Andro Nigoević, Mario Zaccaria, Romina Tominić i Sean Robert Kennedy.

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Na Silbi su već treći put te ćemo nastaviti obnavljati oštećene suhozide na južnoj strani otoka, i napraviti još nekoliko kapareta, tobolastih suhozidnih tvorevina koje smo sami osmislili za potrebe sadnje kapara.
Vidimo se na Silbi!