SAILOR BY MR. LEE & IVANESKY (DAMIR MARTINOVIĆ – MRLE I IVANKA MAZURKIJEVIĆ)

Prvu polovinu srpnja 2017. obilježit će umjetnička kolonija GEA Garbage Epic Art, kroz koju će se, kao i svake godine, uz svesrdnu pomoć lokalnog stanovništva i turista, te nizozemske organizacije By the Ocean we Unite, očistiti plaže od otpada selekcijom kojeg svake godine uz vodsvo jednog umjetnika, izrađujemo umjetničke instalacije ili instrumente, a ove godine umjetnički voditelj kolonije je Damir Martinović – Mrle, koji će izraditi audio-vizualnu instalaciju Sailor te je prezentirati javnosti 19. kolovoza, uz nastup projekta Mr. Lee & IvaneSky.

Projekt za cilj ima storiti novu, univerzalnu lokaciju grada i mjesto kreacije novih umjetničkih i znanstvenih izričaja kroz sudjelovanje glazbenika, znanstvenika, likovnjaka i performera tijekom beskrajnog nastajanja novog, živog prostora. Također dijelovi skulpture mogu postati najautentičniji suvenir grada: nešto što je nastalo iz zvuka samog grada. “Sailor” (Mornar) kao simbolično ime projekta koje u sebi krije višedimenzionalnu umjetničko znanstvenu dimenziju u Rijeci će izgledati će jedinstveno i neponovljivo te će reagirati na okolinu kao i svako živo biće koje u tu okolinu dođe. Zato projekt možemo ponuditi i ostalim lučkim gradovima koji će „ugostiti“ svog “Mornara” i u čijoj će okolini imati svoj neponovljivi izgled te tako razviti novu identifikacijski poligon odnosa grada i svijeta.

S vrha Trsatske gradine snimio sam sveukupni zvuk grada Rijeke, sve ljude, njihove radnje, svu industriju, promet, gradsku vrevu…To je jednostavno frekvencija u kojoj grad svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične i sebi svojstvene znakove života. Slijedeća faza odnosno postupak jest jednostavnim riječnikom postaviti “zvučnik u more”, ne bi li ispumpao morsku vodu, pretvorio je u sitne kapljice koje bi pod utjecajem “zvuka grada” formirale oblik, novi prostor uzrokovan specifičnom frekvencijom. Uz identifikacijski zvuk nastala je i glazba kombinacijom elektronskih i klasičnih instrumenata na istaknutijem mjestu unutar nje postavljen je specifičan način pjevanja. Tekstualno smo glazbu, cijeli projekt “zvuka grada” definirali simbolom “mornara”. Priča se sastoji o lutanju nesretnog mornara no ne znajući on je slobodan od svih okova koje nosi “utočište doma”. Priča je simbolično opisala slobodu kod onih ljudi koji su je najmanje svijesni a mi ostali ih uzimamo u sliku nedostižnog uzora. U ovom slučaju to je “Sailor” koji se nalazi u slobodnom eteru posvuda oko nas, upravo njegovo utjelovljenje na određeno mjestu simbolizira njegovu potragu za identitetom. U prostoru koji je neprestanom procesu mjene oblika upravo zbog utjecaja zvuka i “identitet” je konstantno pod promjenom. Uz taj oblik, taj “novonastali prostor” uzrokovan zvukom nastajala bi glazbeno scenska djela koja bi nastavila “utjecati” na prostor.”  Damir Martinović – Mrle

Prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016. godine, druga faza projekta radila se na Silbi 2017. u sklopu programa SEA Silba Environment Art, dok treću fazu projekta kreiraju Damir Martinović – Mrle I Ivanka Mazurkijević u Berlinu uz gostovanje nekoliko eminentnih međunarodnih glazbenika i stručnjaka za zvuk.