CRTICE S OTOKA, RADIONICA IZRADE PRVIH OTOČKIH DIY NOVINA NA SILBI

pozivamo vas na radionicu izrade prvih otočkih DIY novina CRTICE S OTOKA, koja će se održati od 9. do 17. srpnja na Silbi, a prijave za sudjelovanje primamo na mail info@silba-environment-art.hr, najkasnije do 7. srpnja. Prijave su otvorene za sve generacije, posebice se veselimo onima koji žive na otoku i s otokom, a predznanje u stvaranju novina nije potrebno.

Crtica je kraći prozni tekst koji opisuje neki događaj iz svakadašnjeg života.Crtica može biti lirskog ugođaja, ali i posve realističnog, a najčešće završava jasno izrečenom poukom. (izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/ Crtica)

Crtica ili noveleta je sažetiji oblik priče odnosno novele u kojoj se ne opisuje cijela radnja kao u noveli, već samo jedan događaj. (izvor: https://www.lektire.hr/crtica/ )

CRTICE S OTOKA izvorno su bile (i pored ovog projekta nastavljaju biti) jedna od rubrika web stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz pera ljudi koji na njemu prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e. Tema projekta u suštini je otočka svakodnevnica, ali sada u obliku novina čiji će autori biti sami stanovnici Silbe i njihovi gosti, koji će tijekom osmodnevne radionice dobiti priliku da uz mentorstvo renomiranih radnika u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema “uradi sam” principima.

Radionica će provesti sudionike procesom stvaranja takve vrste medija, od ideje do realizacije prvog broja novina! Čitatelji će ih poslije moći pronaći na otoku te u brodovima koji do njega plove. Tijek radionice obuhvaća dva dijela: u prvom, pod vodstvom voditeljice projekta Natashe Kadin, dizajnera i pisca Bojana Krištofića te književnice i novinarke Nore Verde, sudionici će stvarati sadržaj novina te učiti o općenitim zakonitostima informativnih medija, dok će u drugom, pod vodstvom dizajnera i arhitekata Svena Sorića i Hrvoja Spudića(dizajnerski duo This Town Needs Posters), prionuti na materijalnu izradu novina pomoću jednostavnih i lako savladivih tehnika ručnog i analognog tiska.

Nakon završetka radionice i prezentacije na Silbi, novine i projekt bit će predstavljeni na susjednom otoku Olibu sredinom kolovoza, u suradnji s lokalnom udrugom SOL, dok će im u rujnu u Zadru predstavljanje biti organizirano u sklopu KaLibar bestiVala, jedinog gradskog književnog festivala, u suradnji s udrugom ZaPis.

Organizator projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, partneri su savez udruga Clubture te udruge SOL i ZaPis, a projekt se provodi kroz platformu Clubture, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilog društva (kroz projekt Centri znanja), Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Zadra, uz sponzorsku potporu agencije Mia tours.

Pišemo se, slikamo, crtamo, oblikujemo, tiskamo, a potom i čitamo prvo na Silbi, zatim svugdje gdje je more blizu, a potom na cijelom svijetu!

Fb event