CRTICE S OTOKA #4

Drage otočanke i otočani, i svi ljubitelji otoka, CRTICE S OTOKA #4 su pred vama!

Četvrti broj Vaših i naših Crtica s otoka ponovno ste ispunili uglavnom vi, svojim škojarskim reportažama, pričama, pjesama, ilustracijama i crtežima inspiriranih svim jadranskim otocima.

Naime, vaš odaziv na natječaj za slanje radova ponovno nas je uvjerio u to da naši otoci vriju od zanimljivih priča i peršona, zato se ne bojimo za budućnost Crtica.
Iza nas je 14 neizvjesnih pandemijskih mjeseci. Naime, ovo je drugi broj naših otočkih novina koji smo radili u specifičnoj atmosferi nesigurnosti, napetosti i stalnog praćenja epidemiološke situacije. Za nas koji smo ih s vama kreirali, Crtice s otoka bile su izlaz u pozitivu i podsjetnik na žilavu i upornu volju za životom.
Našem se timu ove godine priključila i mlada vizualna umjetnica i ilustratorica Ena Jurov koja (uz našeg starog suradnika Svena Sorića) potpisuje vizualni identitet Crtica.

CRTICE S OTOKA #4: http://silba-environment-art.hr/site/assets/files/1708/crtice_s_otoka_04.pdf

Da vidimo što se sve krije na čak 44 stranice novog broja naših otočkih novina!
Četvrti broj Crtica s otoka otvara intervju s astronomom Dorianom Božičevićem s kojim razgovaramo o projektu „Lastovo, otok zvijezda“, slijedi zanimljiva poezija Nikole Radića inspirirana otokom Bračem, potom vas upoznajemo s umjetničkom rezidencijom na malenom, pučinskom otoku Biševo na kojem se ovog ljeta održava prvo Biševsko ljeto – BILJET 2021, na temu Putnika. Sjajnom poezijom koja poziva na uglazbljivanje iznenadio nas je umjetnik Stanislav Habjan, renesansni čovjek koji briljira u svemu čega se dotakne, bio to dizajn, likovnost, performans, multimedija ili pisanje. Maja Flajsig pisala nam je o starom zanatu izgradnje suhozida i udruzi Dragodid koja svake godine uz pomoć volontera na Silbi obnavlja i gradi suhozide i kaparete – stožaste suhozidne strukture, koje su smislili zajedno s Natashom za sadnju kapara! Lucija Govorčin napisala je dirljivu priču o jednoj kući na kantunu u Malom Ižu i barbi Radetu koji u njoj živi. Donosimo i priču o pametnoj morskoj travi – posidoniji, jednoj od prirodnih znamenitosti u uvali Sakarun na Dugom Otoku, a na samoj duplerici naših novina nalaze se radovi silbenske dice koje je posložila naša Ena Jurov, te je možete koristiti samostalno kao plakat! Slijedi najduži tekst u četvrtim Crticama: kolektivni rad nekoliko žena i jednog dječaka iz bračke otočke zajednice „Zemlja za nas“. U njega su uspjele udahnuti nešto od nevjerojatnog zanosa i upornosti zahvaljujući kojima članice i članovi ove alternativne zajednice već 16 godina žive u harmoniji s prirodom, učeći se životu u kolektivu. Naša Natasha Kadin razgovarala je sa Sašom Lukićem, predsjednikom zadruge Silba koja na ovom otoku postoji još od 1907. godine. O avanturi koju su doživjele dvije mlade kamperice Gea Rajić i Josipa Škrapić jednog vrućeg kolovoškog dana na otoku Krku čitajte u njihovoj hodačkoj reportaži „Krk u podne“. Naša višegodišnja suradnica Mirjana Mrkela ovog puta nam je poslala priču „U mislima gledam Silbu“: o jednodnevnom izletu trajektom na Silbu i stihovima grupe Atomsko sklonište koji su je putem pratili. Barbara Čolić piše nam o zanimljivoj izložbi fotografija zadarskog podmorja „Svjetlo i tama na morskom putu“ koja je već tri godine zaredom postavljena na Silbi izazvala veliki interes publike. Eva Marija Jurešić predstavlja se s poezijom koja evocira ljetne trenutke na jadranskoj obali. Tanja Telesmanić donosi već tradicionalni silbenski glosarij pomoću kojega ponovno učimo nove stare riči s otoka Silbe. A kakav bi to bio novi broj Crtica s otoka da u njemu nemamo bar jedan strip? Mirta Brkulj s Iža došla je na radionicu stripa na Silbu te je u dvije etape pješačenjem obgrlila cijelu Silbu i napravila strip o svojoj avanturi. Četvrti broj Crtica završavamo začudnom i kratkom dramom Matjaža Pikala naslova „Zabavljaj!“
Drage otočanke i otočani, svi vi koji se tako ćutite: čitajte Crtice s otoka #4 i guštajte u litu koje je pred nama, a službena promocija CRTICA S OTOKA #4 dogodit će se 24. srpnja u 19 sati ispred škole na Silbi!

Prva tri broja možete besplatno preuzeti ovdje:

CRTICE S OTOKA #1 pdf

CRTICE S OTOKA #2 pdf

CRTICE S OTOKA #3 pdf