CRTICE S OTOKA #2

Drage Silbenke i Silbenjani, ljubiteljice i ljubitelji Silbe, kao i svi vi koji ćete putem Crtica s otoka Silbu možda prvi put upoznati, otočani i svi ostali, pred vama je drugi broj otočkih novina CRTICE S OTOKA #2!
Nakon prvog broja koji je kreiran, otisnut, uvezan i objavljen na otoku ljeta 2018., na proljeće 2019. napokon je došlo vrijeme za drugi broj vaših i naših silbenskih «uradi-sam» novina CRTICE S OTOKA, koje žitelji otoka Silbe stvaraju sami za sebe i druge te su novine kao takve prikladan odraz zajednice u kojoj nastaju: originalne, osebujne, nepredvidive, no iznad svega – čitke i zanimljive! Kao voditelji radionica izrade Crtica s otoka i urednici novina, Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Nora Verde, uz sveprisutnu pomoć grafičkog urednika Svena Sorića, prvi put tek su «zagrebali površinu» silbenske ljetne sheme, a sada su zajedno sa svim suradnicima, bilo otočanima, bilo redovitim posjetiteljima, pokušali pronaći što je više moguće autentičnih priča koje su u stanju zainteresirati sve koji žele novine uzeti u ruke i pročitati ih «od korica do korica». Uostalom, iznimno pozitivne reakcije na prvi broj, prvo na Silbi, a onda svugdje gdje je dosad predstavljen, to i potvrđuju. Sudionici radionice, stvaratelji i autori novina, kroz radionicu koja se održala na Silbi od 20. do 27. travnja, naučili su kako pristupiti radu u specifičnoj vrsti medija zajednice prema „uradi sam“ (“do-it-yourself”) principima, što znači da su ih voditelji/urednici proveli svim koracima izrade novina od početka do kraja, od osmišljavanja koncepta i rubrika, preko potrage za pričama i pisanja, crtanja, ilustriranja i oblikovanja tekstova i raznolikih drugih priloga, pa do dizajniranja novina i samog tiska. Cilj je bio da svatko od sudionika u novom broju novina ostavi svoj utisak, te da Crtice s otoka #2, kao i prve, budu poticajno ogledalo otoka koji uvijek iznova otkriva nove uzbudljive priče!

Između ostalog, drugi broj silbenskih CRTICA S OTOKA donosi sjećanje filmskog redatelja Danila Šerbedžije na njegove prve dječačke ribolovne podvige; intervju s glazbenicom – pijanisticom i likovnom umjetnicom – slikaricom Vanjom Kuljerić o njezinom volonterskom angažmanu u obnovljenoj silbenskoj knjižnici; zatim razgovor s Nikicom Mandićem, poslovođom mjesne trgovine koja cijele godine otočane i njihove goste snadbijeva namirnicama potrebnima za svakodnevni život; dizajnerica i vjerna posjetiteljica Silbe Sanja Bachrach Krištofić podijelila je sa čitateljima svoje intimne doživljaje otočkih staza i stazica, poznatih i nepoznatih puteva i trasa; Tanja Telesmanić nastavila je graditi svoj Silbenski glosarij, zasigurno zanimljiv i laicima i lingvistima; tu je i uzbudljiva priča Michaela Ellenbogena o utrci brodicama od Silbe do Oliba; članak Matije Drakulića o velikom projektu svjetske istraživačke ekspedicije Operation Wallacea, koja će na Silbu dovesti istraživače i studente sa zadatkom zajedničkog rada na očuvanju bioraznolikosti silbenskog mora i podmorja; izvještaj Jurice Motušića o najnovijoj akciji čišćenja javnih puteva u organizaciji Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe; a pokrenuta je i sportska rubrika u kojoj je, za početak, Kai Matulina podijelila svoju strast prema omiljenoj ljetnoj igri šibica… Naravno, ni drugi broj Crtica nije mogao proći bez horoskopa iliti Moroskopa za lito 2019., što ga je i ovaj put predvidjela vaša najdraža šumska vještica Natasha Kadin… A sve skupa ne bi bilo ni upola tako uspješno da sa svojim izvrsnim uratcima novinama nisu doprinijele tri najmlađe suradnice: Maša Jurin, Luce Marasović i Sara Šimunac Vukušić.

CRTICE S OTOKA izvorno su bile (i pored ovog projekta nastavljaju biti) jedna od rubrika web stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz nalivpera, olovaka, flomastera i tipkovnica ljudi koji ondje prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e. Tema projekta u suštini je otočka svakodnevnica, ali sada također u obliku novina čiji su autori sami stanovnici Silbe i njihovi gosti, koji tijekom sedmodnevne radionice dobivaju priliku da uz vodstvo renomiranih radnika/ica u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema “uradi sam” principima. Prvi broj rađen je i prezentiran u srpnju 2018. godine, a za izradu drugog broja odabran je travanj 2019. te su se novine radile izvan sezone, kada na Silbi boravi uglavnom lokalno stanovništvo, u sklopu projekta SOS Silba off season.
Mnogo je razloga da Crtice s otoka #2 uzmete u ruke i polako ih, ali sigurno čitate, kao i da se u njihovu izradu aktivno uključite… Jedno je sigurno: čitamo se ponovo!
Prvi broj možete besplatno preuzeti ovdje: CRTICE S OTOKA #1 pdf
Drugi broj premijerno je pred vama: CRTICE S OTOKA #2 pdf
Organizator projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, uz financijsku pomoć Grada Zadra, Ministarstva kulture i Zaklade Kultura nova.