7. SILBENSKO KULTURNO LJETO

IZLOŽBA GARBAGE EPIC ART / CUL-DE-SAC ORKESTAR ZA UBRZANU EVOLUCIJU

Prošle godine voditelj umjetničkog dijela kolonije GARBAGE EPIC ART bio je grafički umjetnik Nikola Vincelj – Jinks, koji je uz pomoć volontera kreirao nekoliko iznimnih umjetničkih djela, u poznatoj vlastitoj maniri facijalnih prikaza različitih plemenskih poglavica i ostalih nepoznatih prijatelja. Ovi likovi, nastali od starih ventilatora, pegli, plastičnih boca, stakla i odbačenih cipela dobivaju oči, uši i usta, dobivaju imena i ponovno oživljavaju stare predmete u potpuno novom ruhu dajući nam jasnu poruku o tome kako je svaki kraj zapravo novi početak.

 

Cul-de-Sac ponovo na Silbi!

Jedan od prvih impro bendova na ovim prostorima, Cul-de-Sac, kasnije Orkestar za ubrzanu evoluciju osnovali su Pajo i Capri još 1986. godine, posljednja tri desetljeća u različitim i nestalnim postavama sudjelovao je niz glazbenika, a na Silbu nam ovaj put stižu Franjo Glušac (gitara), Andreja Kurelec Košavić (vokal, truba, udaraljke), Damir Prica Kafka (sax, klavijature), Igor Pavlica (truba, vokal), Bruno Vidović Vorberger ili Ivan Marušić Klif (bubnjevi, udaraljke), Neven Jurić (francuski rog), Ivan Marincel (trombon), Vedran Peternel (elektronika), Nikola Vincelj Jinks (autorske vizualne intervencije).

RADIONICA ZUJI BLINKA TITRA BRUJI

Radionica je namijenjena djeci od 10 godina na više. Na radionici ćemo uz jako malo teorije i jako puno prakse konstruirati jednostavne elektronske sklopove koji sviraju, svijetle, titraju, bruje, reagiraju na dodir i svjetlo i tko zna još što. Predznanje nije potrebno. Dobra volja je obavezna!

Voditelj radionice IVAN MARUŠIĆ KLIF

LFF LIBURNIA UPLOVLJAVA

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. U  svom 14. izdanju odražat će se na Ljetnoj pozornici u Opatiji, od 22. do 27. kolovoza, a u pet festivalskih dana, u dva večernja slota, brojna publika imat će priliku vidjeti selekciju 20-ak dokumentarnih filmova, u glavnoj i regionalnoj konkurenciji, te se u opuštenoj atmosferi s filmskim autorima družiti na brojnim popratnim događanjima.

Na Silbi pve gpodine Liburnia uplovljava sa sljedećim naslovima:

Nagrada za najbolju režiju: Razred redateljice Vesne Ćudić (83′) prvu večer i Posebno priznanje u regionalnom programu: Pismo za Ohio redatelja Rasima Karalića (61′) + Najbolji regionalni film: Veruda – film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića (34′)

KONCERT ROLO

ROLO je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni Brkovi, Beta Bombe). Instrumentariji benda čine bubanj, bas, gitara i ostala elektronička pomagala.

https://rolosplit.bandcamp.com

SSFF SMARAGD ECO FILM FESTIVAL

SEFF je festival međunarodnog karaktera. Svrha Festivala je prikazivanje profesionalnih i amaterskih video i filmskih uradaka koji svojim sadržajem promiču ideje zaštite okoliša i održivog razvoja. Na Silbu nam stižu sa sljedećim izborem filmova:

 

 1. Festivalski film, autor Daniel Pavlić, 10 min
 2. Even one can save the world, Gjergj Kalaja, 1 min
 3. Aqua, Virginia Curia, 1 min
 4. If can cat…, Marianna Leonard, 1 min
 5. Hope, Simeone Giampaolo, 5 min
 6. Earth, Stefano Sbrulli, 1 min
 7. LastA rk, Bruno Depetris, 3 min
 8. Sedam priča o tvrđavi, djeca Hrv.Kostajnice, 2 min
 9. Care the water, Virginia Curia, 2 min
 10. Wake up call, Rowan Phillimore, 6 min
 11. Yor legacy, Cornelia Leichtfreid, 2 min
 12. The Movement, Michael Rittmannsberger, 3 min
 13. Requiem 2019, Rutger Hauer i Sil Van der Woerd, 4 min
 14. Eco balance, Denizcan Yuzgul, 3 min
 15. Animal, Evgenia Golubeva, 2 min
 16. Species, Egor Tatarenko, 2 min
 17. The man who lived on his bike, Guillaume Blanchet, 3 min
 18. Contagion, Egor Gaevski, 2 min
 19. Lucens, Marcell Barelli, 7 min
 20. Blue honey, Constance Joliff, Daphne Durocher & Fanny Lhotellier, 5 min
 21. Apara, Ricardo Reis, 7 min
 22. Na Okić – mali raj za sve, Marko Petrović, 7 min
 23. Second wind, Sergey Tsyss, 7 min
 24. Rankovi labudovi, Milan Pilipović, 10 min
 25. Traveling Lights, Conxi Fornieles, 18 min
 26. Djevojčice iz banijske šume, Nikolina Barić, 19 min
 27. Voda do grla, Daniel Pavlić, 29 min

KONCERT SOUNDTRACK ENSEMBLE

Operna pjevačica, jazz muzičar, klaun i blues pijanist izvode  najpoznatije filmske songove. Oni pjevaju, sviraju, plešu. Probudit će vam sjećanja, izmamiti osmijeh.

To je Soundtrack Ensemble.

Davorka Horvat – glas, harmonika

Christian Peter – glas, harana,pila

Berislav Antica/ Jurica Hotko – klavir, sopran saksofon, glas

Damir Horvat – alt i bariton saksofon, glas

Ivan Leo Lemo – dramaturgija

Bend je imao premijeru u svibnju ove godine nastupom u Medici.

Nakon toga uspješno su sudjelovali na otvaranju Motovun Film Festivala i Dokuart festivala…nastupili  tri večeri u zagrebačkom klubu Vinyl. Uvršteni na međunarodni festival kabareta: Gumbekovi dani, Zagreb(19.3.2016.), nastupili na FENu (festival nezavisnog kazališta hrvatske)

U dimu cigareta, uz zveket šalica i čaša, protutnjala je lokomotiva tračnicama naše fascinacije. I još se uvijek taj vlak rola. Krenuo je iz kazališta, prošao kroz televiziju, a sad vijuga globalnim cyber prugama.

Orient express. Balkan ekspres….

Kreću se pokretne slike.

Film.

 

Kratke biografije izvođača:

Davorka Horvat Dada (vokal, harmonika): diplomirala i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2000. godine djeluje kao slobodna umjetnica. Surađuje s orkestrima, plesačima, glumcima i performerima.

Damir Horvat (saksofon, vokal): bariton i alt saksofonist, flautist. Diplomirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavao se na Hochschule fur Musik Hanns Eisler u Berlinu. Stalni je član Jazz orkestra HRTa.

Christian Peter Kiki (vokal,harana,pila): Rođen u Francuskoj, odrasao u Njemačkoj, živi u Hrvatskoj. Završio je školu cirkuske pedagogije u Lindgenu(Njemačka). Radi kao akrobat, koreograf i cirkuski pedagog. Surađivao sa HNK Zagreb, kazalištem Gavella u Zagrebu, na Dubrovačkim ljetnim igrama,…

Berislav Antica Bero (klavir, saksofon, vokal): Diplomirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavao se na Conservatoire national de region de Cergy-Pontoise u Parizu. Radi na učilištu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu. Aktivan je sudionik glazbene scene i kao klavirist, surađuje sa klapama. Radi u kazalištu Komedija u Zagrebu.

Jurica Hotko (klavir, vokal): Zagrepčanin, jedan od vodečih blues klavirista. Vodi Greenhouse Blues Band, svira u bendu Pavel, prati i uvježbava pjevače za tv show “The Voice“.

VOKALNA RADIONICA IGROM DO GLAZBE – GLAZBOM DO IGRE

Davorka Horvat diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2000. godine djeluje kao slobodna umjetnica (glazbenica, performerica, vokalni pedagog i Crveni nos – klaun doktor).

Vokalna radionica je zamišljena tako da se kroz igru nauči nekoliko pjesama i da se nesvjesno primjene neke od osnova vokalne tehnike kao i da na konkretnim primjerima naučimo kako obratiti pažnju na blokade u tijelu koje sabotiraju glas, pravilno disanje i osnove vokalne tehnike.

TIJEST: HOROR ZA INTELEKTUALCE

Seneka, filozof i pedagog, pisao je tragedije koje danas možemo razumjeti uglavnom u kontrastu s antičkom grčkom tragedijom. Florence Dupont objašnjava razliku između dva kazališta: za razliku od grčkog, s okruglom scenom, rimsko je više ravan „ekran“ (arhitekturalna fasada) iz kojeg glumci istupaju na pozornicu. Pitanje da li su se Senekine tragedije izvodile je još uvijek otvoreno. One su dragocjen uvid u duševno stanje čitavog sloja mislećih ljudi koji su pred sobom, u doba ludih careva, gledali nezamislive užase, samovolju i zločine koje je Neron izvodio. Seneka je izvršio prisilno samoubojstvo u koje ga je natjerao ovaj car, njegov učenik i neuspjeli pedagoški projekt… Senekine tragedije, a posebno Tijest, pune su krvavog užasa, sve do kanibalizma. Mržnja je neopravdana, ekscesivna, motivi iracionalni. Takav je morao izgledati svijet ljudima koji su iznad svega cijenili razum i obrazovanje. Upravo zbog konteksta i položaja mislećih, Senekine tragedije danas mogu izgledati aktualne, ne samo kao povod za neki surovi spektakl. Možda neizvođene u svoje doba, teško izvodljive uopće, one su skoro po definiciji „postdramske“… Na Silbi će pripremitipredstavu I izvesti predpremijeru, a u predstavi će sudjelovati i lokalno stanovništvo. Predstava se izvodi u koprodukciji Mini teatra Ljubljana, Novog kazališta Zagreb, Zadrasnova Zadar i Mavene iz Splita.

KINO POD ZVIJEZDAMA – FMFS

Festival mediteranskog filma Split i njihov projekt Kino Mediteran naši su partneri već dugi niz godina, a ove godine nam predstavljau selekciju svježih kratkih filmova s ovogodišnjeg festivala:

3.8.

“Kino otok” / “Islands of Forgotten Cinemas”, Ivan Ramljak, 35′

“Nas dva” / “Two of us”, Andrija Mardešić, 27′

“Cvijeće” / “Flowers”, Judita Gamulin, 18′

“Indonezija” / “Indonesia”, Darija Blažević, 22′

10.8.

“Nešto o životu” / “Something About Life”, Nebojša Slijepčević, 29′

“Zvjerka” / “The Beast”, Daina Oniunas Pusić, 20′

“Ritki zrak” / “Thin Air”, Šimun Šitum, 30′

“Belladonna”, Dubravka Turić, 18′

 

http://fmfs.hr/

RADIONICA AKROBACIJA NA SVILI

OSIM ČISTOG MORA, NE PROPUSTITE NI MIRIŠLJAVI SILBANSKI ZRAK NA RADIONICI ZRAČNIH AKROBACIJA!

TRIKO CIRKUS TEATAR i SEA najavljuju neznamovišekojuporedu godišnju radionicu akrobacija na svili i, ove godine po prvi put, na ringu.

Dobrodošli su svi od 7 godina nadalje, a nakon četverodnevne radionice, potrudit ćemo se za sve izvesti cabaretsku večer kratkih točaka u zraku!

Od 16.-19.8., 18:30 – 20:30 h

RADIONICA GUERILLA KNITTING

Kao vježba individualnog doprinosa kolektivnom radu u Splitu je nastala kukičana zvijer. Ona je rezultat okupljanja grupe zaljubljene u kukičanje i pletenje, grupe koja kroz ulični gerilski aktivizam i otpor bezumnom konzumerizmu istražuje nove mogućnosti tradicionalnih aktivnosti kao što su kukičanje i pletenje. Zvijer je sada spremna za turneju i širenje ideje kako se kukičanjem i pletenjem može utjecati na društvene promjene te kroz upcycling pružiti alternativu konzumerizmu. Zvijer na turneji predviđa događanja u tri grada i na jednom otoku, Dubrovnik, Split, Zadar i Silba. Svako događanje sastoji se od izložbe i prezentacije zvijeri i drugih uličnih akcija koje su do sada partneri na projektu realizirali te radionice upcyclinga koje će voditi Sušena Žemljica – Maša Žarnić. Kroz izložbu i prezentaciju cilj je osvijestiti sudionike i publiku programa o novim izražajnim mogućnostima pletenja i kukičanja, potaknuti i ojačati scenu gerilskog pletenja i kukičanja (yarn bombing), umrežiti organizacije i neformalne skupine koje se bave aktivnošću te revitalizacija ovih tradicionalnih aktivnosti kao kulturnih praksi koje njeguju vrijednosti zajedništva i održivog društva. Upravu s ciljem promicanja vrijednosti održivog društva radionice upcyclinga prenose znanja izrade neuništivih kukičanih torbi od recikliranih plastičnih vrećica, kukičanja raznih odjevnih predmeta i predmeta za domaćinstvo do recikliranih pamučnih majici i sl. Kako izložbe, tako i radionice javna su događanja, a ukoliko vremenski uvjeti dozvole, odvijat će se u javnom prostoru.

DAVOR SANVINCENTI – SAMO ŠUMA SOUND SYSTEM

Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti intenzivno se bavi područjem audiovizualne fenomenologije i antropologije vizualne kulture. Njegovo se umjetničko djelovanje grana u razne medije: film i video, fotografija, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualni performansi. U radovima se bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva.

www.messmatik.net