6. SILBENSKO KUTURNO LJETO

Šesto Silbensko kulturno ljeto održava se od 10. srpnja do 14. kolovoza na otoku Silbi, a organizatori su ga ove godine odlučili posvetiti SUNCU.

Silbensko kulturno ljeto nastalo je 2010. godine da bi se u sezoni lokalnom stanovništvu I gostima otoka Silbe ponudio kreativni I kulturni sadržaj, te se ovaj projekt s godinama proširio na umjetničku platform SEA Silba Environment Art, koja i van sezone organizira razne sadržaje na Silbi. SILBA ENVIRONMENT ART zamišljena je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko – ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i na njoj stvarati umjetnost ili pomoći u različitim umjetničko – ekološkim akcijama.

Ovogodišnje Silbensko kulturno ljeto otvaramo umjetničkom kolonijom GARBAGE EPIC tijekom koje ćemo očistiti silbenske plaže od morem i ljudskom rukom nanesenog otpada te od njega kreirati skulpture koje ćemo prikazati na izložbi te ponuditi na aukciji kako bismo sakupili sredstva za daljnje ekološke akcije na otoku.

Kao i svake godine, posebnu pažnju pridajemo malim stanovnicima otoka koji, za razliku od svojih vršnjaka u gradovima, nemaju izvaninstitucionalnih kreativnih sadržaja, te im ove godine donosimo čak pet kreativnih radionica posvećenih suncu, te 2 filma za djecu. I ove godine, u suradnji s Kinom Mediteran i Liburnia Film Festivalom, biti će prikazano pregršt svježih filmskih naslova u našem improviziranom Kinu pod zvijezdama, a festivalska događanja začinit ćemo pomnim odabirom koncerata. Ove godine u goste nam dolaze Dražen Franolić i Kamenko Ćulap koji nam donose zvuke arapske lutnje i raznih udaraljki, zatim francuska ska atrakcija JOKE, zagrebački avangardni sastav FRANZ KAFKA ENSEMBLE, zanimljiv i poseban zbor ČIPKICE, a festivalska događanja zatvaramo koncertom pulske grupe NOLA 14. kolovoza.

Organizator platforme SEA Silba Environment Art je udruga MAVENA – 36 njezinih čuda, a projekt se realizira uz pomoć pokrovitelja Grada Zadra, Ureda za kulturu i Ureda za održivi razvoj otoka, Ministarstva kulture RH, te sponzora agencije Mia Tours i restorana Leggiero, Alavija i Neverin. Sve informacije o festivalskim događanjima možete pratiti na stranici https://www.facebook.com/pages/SEA-Silba-Environment-Art/243922732302921.

PROGRAM

10.7. – 14.8.2015.

 

10.-20.7. umjetnička kolonija GARBAGE EPIC

20.7. otvaranje izložbe GARBAGE EPIC SCULPTURES

20.-24.7. SUNCE MOJE MALO, likovna radionica za djecu 6-12 god, voditeljica Dona Tomić

21.7. Liburnia uplovaljava – Nagrađeni filmovi 12. Liburnia Film Festivala

23.7. Kino Mediteran: DIVLJE PRIČE // WILD TALES // RELATOS SALVAJES

Damián Szifrón, Argentina, 2014, 122′, Crna komedija // Black Comedy

25.7. koncert  Dražen Franolić (oud)  i Kamenko Ćulap (bendir, tar, dombek, udu)

27.-31.7. PUT NA SUNCE, mala filmska radionica za djecu i mlade, voditeljica Tihana Mandušić

28.7. koncert JOKE (Paris, FRA)

29.7. Kino Mediteran: PČELICA MAJA

Alex Stadermann, Njemačka, 2014, 79′, Animirani film za djecu, sinkronizirano

2.8. koncert FRANZ KAFKA ENSEMBLE (Zagreb, CRO)

3.-7.8. Akrobatska radionica na svili, voditeljica Iva Peter Dragan

3.-7.8. Radionica stop-animacije za djecu i mlade, voditeljica Petra Zlonoga

4.8. Liburnia uplovljava – Nagrađeni filmovi 12. Liburnia Film Festivala

6.8. Kino Mediteran: VAN SEBE // OUT OF NATURE // MOT NATUREN

Ole Giæver, Norveška // Norway, 2014, 80′, Drama-Komedija // Drama-Comedy

7.8. Koncert ČIPKICE

10.8. Koncert Mr. Lee & IvaneSky

10.-14.8. LOV NA SUNČEVE ZRAKE, Novomedijska radionica za djecu, voditeljica Nera Miočić

11.8. Liburnia uplovljava – Nagrađeni filmovi 12. Liburnia Film Festivala

13.8. Kino Mediteran: 7. PATULJAK

Harald Siepermann, Njemačka, 2014, 87′, Animirani film za djecu, sinkronizirano

14.8. ZATVARANJE FESTIVALA koncert NOLA (Pula, CRO)