CRTICE S OTOKA #3

23.6. 2020

Drage Otočanke i Otočani te svi koji se tako ćutite – pred vama je treći broj naših otočkih novina, Crtice s otoka #3!


Nakon prva dva broja, koja smo zajedno radili na otoku Silbi u lito 2018. i proliće 2019., ova godina donijela nam je izvanredne okolnosti, ali zbog njih nismo odustali od novog broja naših Crtica! Baš naprotiv, proširili smo ga pozivom svim otočanima i svima koji vole jadranske otoke! Putem otvorenog javnog poziva dobili smo mnogo priloga te je izazov uredništva da odabere one koji će ući u ovaj broj Crtica bio veći nego ikada. No, s obzirom na to da smo primili zaista velik broj kvalitetnih priloga, odlučili smo da svi oni koji nisu stali u tiskani treći broj idu u našu istoimenu web-rubriku, tako da ćete ondje moći pročitati sve dospjele priloge, i nadamo se, ovog lita uživati na plažama, čitajući ih.
Kao i svaki put, osim vaših priloga, i mi smo se potrudili napraviti nekoliko intervjua sa zanimljivim otočankama i otočanima. U ovom broju to su jedinstveni ravnatelj knjižnice iz mjesta Sali na Dugom otoku, Ante Mihić, zatim silbenska liječnica Branka Živković-Duvnjak, koja već 26 godina obavlja ovu prijeko potrebnu i odgovornu dužnost na otocima Silbi, Olibu i Premudi, te novinarka, pjesnikinja i komunikologinja Sanja Baković, organizatorica zanimljivog otočkog pjesničkog festivala Odvalimo SE poezijom, koji se već tri godine održava u Bolu na otoku Braču. A budući da je u vašim prilozima pristiglo mnoštvo poezije, ona se provlači kroz cijele Crtice dolazeći nam s mnogih jadranskih otoka ali i s kopna, iz susjednih država.
Osim sveprisutne poezije, u trećem broju imate priliku pročitati i nekoliko proznih crtica, ulomak iz romana u nastajanju, ali i dnevničke zapise iz otočke samoizolacije jednog od naših urednika. No, da ne budemo zagušeni slovima, potrudili su se naši stalni suradnici i suradnice, silbenske djevojčice i dječaci, koji su nacrtali mnoge crteže i ilustracije što krase novine. Pored toga, imamo još nekoliko vizualnih priloga, grafika, ilustracija i kolaža, koji oslikavaju ili komentiraju otočku svakodnevicu. A da bi broj bio potpuno otočki, na samom kraju se, kao i u prethodna dva broja, nalazi horoskop. Ali ne bilo kakav horoskop, nego Oriđinaloskop, nastao po stvarnim nadimcima ljudi s naših otoka. Uživajte čitajući i gledajući nove, u svakom smislu proširene, Crtice s otoka!

 

Hvala vam, uredništvo (Natasha Kadin, Bojan Krištofić, Antonela Marušić, Sven Sorić)

 

Prva dva broja možete besplatno preuzeti ovdje: CRTICE S OTOKA #1 pdf  CRTICE S OTOKA #2 pdf

Treći broj premijerno je pred vama: CRTICE S OTOKA #3 pdf